ROMANIA FARA CUVINTE

IUBESTE OAMENI CU ADEVARAT  VALOROSI

Daca ai ajuns la Cabana Dochia, esti pregatit ca in fata ochilor sa iti rasara munti inalti, paduri de brazi cat vezi cu ochii si peisaje cum rar ai vazut pana aici. Cabana Dochia se afla la altitudinea de 1750 m, intre Varful Lespezi si Bitca Gheodon, fiind urmatorul loc de cazare de pe munte, dupa Cabana Fantanele.

Despre Cabana Dochia

Accesul spre cabana se face pe Muntele Ceahlau, din mai multe puncte aflata la baza acestuia: Cabana Izvorul MunteluiStatiunea Durau, sat Ceahlau, sat Neagra, localitatea Izvorul Alb si localitatea Secu

Constructia cabanei a inceput in anul 1906, insa a esuat la scurt timp dupa debutul lucrarilor ce aveau loc la Fantana Rece; abia in anul 1908 in locul in care astazi se afla cabana constructorii au reusit sa ridice o constructie din piatra. Din nefericire, un an mai tarziu o furtuna puternica darama cabana. Vara anului 1910 este momentul in care reincepe constructia la Cabana; planurile care au stat la baza contructiei apartin inginerului Gheorghe Bals si s-au dezvoltat sub conducerea lui Carol Zane din Piatra Neamt. 2 ani mai tarziu, membrii sectiei de turism ai Societati de Gimnastica, Sport si Muzica Iasi au organizat un comitet din care faceau parte Dimitrie Cadere si Ion Praja; cu ajutorul acestui comitet s-au strans sume de bani care au permis constructorilor sa ridice o cabana mai rezistenta, din beton. Constructiile la noua cladire au durat din primavara lui 1913 pana in toamna aceluiasi an. Cateva luni mai tarziu, in 6 mai 1914 (unele surse amintesc ca data a inaugurarii 5 august 1914) este inaugurata Cabana Dochia; aceasta era deschisa publicului larg in perioada 15 mai – 15 octombrie, an de an.

Pe durata Primului Razboi Mondial aceasta a fost distrusa si a fost repusa in functiune abia in 1922, de Ziua Muntelui; atunci cabana putea adaposti 30 de turisti. 24 de ani mai tarziu, in 1946 cabana a fost din nou refacuta. Intre anii 1958 – 1959 cabana a fost extinsa putand adaposti pana la 120 de turisti; in plus cabana beneficia acum de curent electric. De la an la an cabana sufera modificari si numarul locurilor de cazare creste, ajungand ca in 1962 sa adaposteasca 150 de turisti.

Astazi cabana este construita din beton si are la baza o zidarie sanatoasa; cabana este prevazuta cu demisol, parter, sala de mese si o bucatarie spatioasa gratie careia turistii pot servi aici diverse preparate culinare, numai bune dupa o urcare in forta. Turistii se pot caza in camere cu 2, 4, 7, 14 si 17 locuri la preturi incepand de la 20 ron pana la 50 ron.

Principalele puncte de atractie din zona sunt: Cascada DuruitoareaCabana Fantanele si Varful Toaca. Pe langa asta, exista felurite si inchipuite stanci cu nume care mai de care mai ciudate si infatisari pe masura: Caciula DorobantuluiClaia lui MironStogul lui AlbuStanca Dochiei,FaraonulColoana Dorica, Piatra LacramataSantinelaPavilionulAbruptul Ocolasul Mare, etc.

Bine de stiut ca sa ajungi acolo

Punctele de plecare catre cabana sunt multiple; important de stiut este ca trasele montane sunt in cea mai mare parte bine marcate. Pintre cele mai accesate trasee montane catre Cabana Dochia, amintim:

  • Cabana Izvorul Muntelui – Curmatura Lutu Rosu – Cabana Dochia: Traseul este marcat cu banda albastra si dureaza aproximativ 3 ore jumate; acesta este cel mai accesibil dintre toate traseele care pornesc din Izvorul Muntelui.
  • Cabana Izvorul Muntelui – Stanca Dochiei – Santinela – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia: Traseul este marcat cu triunghi albastru si dureaza aproximativ 4 ore.
  • Cabana Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Claile lui Miron – Ocolasul Mic – Cabana Dochia: Traseu marcat cu banda rosie si care dureaza intre 4 ore si 4 ore jumate.
  • Satul Izvorul Alb – Paraul Izvorul Alb – Cabana lui Falon – Stanca Dochia – Jgheabul cu Hotaru – Cabana Dochia: Traseu marcat cu triunghi albastru si care dureaza intre 4 ore jumate si 5 ore.
  • Sat Ceahlau – Piciorul Humariei – Cabana Fantanele  Panaghia – sub Varful Toaca – Cabana Dochia: Traseu marcat in triunghi albastru si care dureaza aproximativ 4 ore jumate – 5 ore.
  • Staţiunea Durau – Cabana Fantanele – Piatra Lata – Panaghia – sub Varful Toaca – Cabana Dochia: Traseu marcat in banda rosie si dureaza aproximativ 3 ore – 3 ore jumate.
  • Statiunea Durau – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea – Poiana Saiusului – Cabana Dochia: Traseu marcat in cruce rosie si care dureaza intre 4 ore jumate si 5 ore. Traseul face parte din primele trasee marcate in Muntii Ceahlau; din anul 1936 si pana astazi, traseul este marcat cu acelasi semn (cruce rosie) si a fost strabatut si de Alexandru Vlahuta.
  • Satul Neagra – Piciorul Negrei – Poiana Varatec – Poiana Maicilor – Ocolasul Mic – Cabana Dochia: Traseu marcat in cruce albastra si care dureaza intre 6 si 7 ore.
  • Comuna Bicazul Ardelean – Telec – Curmatura Scaune – Jgheabul lui Voda – Cabana Dochia: Traseu marcat in banda albastra si care poate fi parcurs in 6 ore – 6 ore jumate.

 

 

Ştiri

  DAN DIACONESCU SI POPORUL  
  2012-10-06 17:33:55  
 

Renumitul ziarist patron  OTV ,mai nou castigator al licitatie de privatizare al OLtCHIM RAMNICU VALCEA si-a prezentat investitotii  cu care ar fi condus.reprezentatul acestora este ANTHONI SEDDON absolvent al  Universitatii Cambridge ,unde ar fi fost coleg cu Printul Charles

Seddon este membru al Asociaţiei Internaţionale a Barourilor, dar şi al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor şi al Asociaţiei Internaţionale a Tinerilor Avocaţi.


 
  TURCIA SI SIRIA IN RAZBOI  
  2012-10-06 13:06:07  
 

Siria a atacat miercuri un oras aflat la granita cu Turcia,atac soldat cu moartea a cinci civili turci.Incidentul  produs in S-E Turciei este cel mai grav produs intre Damasc si Ankara produs de la distrugerea unui avion de lupta turc de catre apararea antiaeriana  siriana din iunie si a propagat o tensiune inte cele  2 tari.

Consiliul de securitate ONU  a condamnat ferm atacul armatei siriene impotriva Turciei.

Dam asa suna  stirea care circula pe  la tv si la toate ziarele dar adevaratul razboi nu este inte cele 2 tarii ci o bataie pentru petrolul sirian.Americani conduc onorurile ca si in celelalte tarii Afganistan,Irak,Egipt prin "razboiul civil" creat .AMERICANI ridica degetul aratator asupra regimului condus de Bashar al Assad mai ales ca nu e primul conflict intre cele doua tarii.Numai ca regimul lui Bashar nu e ste singurul inarmat in acest conflict.Sunt o multime de alte grupari care se proclama a fi de opozitie,unele nefiind nici macar siriene,ele fiind formate din luptatori islamisti radicali

Siria a devenit un paradis al acestor luptatori gata sa servesca unor cauze sau sa ajute pe unii actorii politi regionali condusi din umbra de forte din afara tarii,care doresc un regim mai confortabil.printre tarile care ar profita de pe urma  caderii regimului se numara:ARABIA SAUDITA,QATAR, tari care au profitat si de pe urma inlaturari regimurilor din Egipt si Tunisia.

 
NUMAI EXISTA NIMIC SFANT IN TARA ASTA